0

החייאה הינה פעולה המחקה את את עבודת הלב (והריאה בהחייאות מקצועיות יותר) וזאת במטרה לספק חמן למוח ולמנוע מוות מוחי. אנו למדים שהחייאה בוצעה עוד בימי התנ”ך בפסוק הבא:

” ויבוא אלישע הביתה והנה הנער
מת מושכב על-מיטתו… ויעל וישכב על-הילד וישם פיו על-פיו ועיניו על-עיניו וכפיו
על-כפיו ויגהר עליו ויחם בשר הילד.”
(מלכים ב’, פרק ד’, ל”ב-ל”ה).

ניתן להירשם לאחר מקורסי העזרה ראשונה של נקר מדיק וללמוד החייאה באופן מלא הכולל תרגול על בובות מקצועיות ועוד. במידה וכבר ביצעתם את הקורס בעבר ניתן להירשם לרענון עזרה ראשונה בהתאם לנוחיותכם. עד אז בואו נלמד כאן את עיקרי הדברים.

כפי שהוסבר קודם, מטרת ההחייאה הינה לספק חמצן למוח ולמנוע מוות מוחי אשר יתרחש תוך 4-6 דקות מהרגע בו הלב הפסיק לעבוד. חשוב לציין שמוות מוחי הינו בלתי הפיך שכן תאי המוח אינם מתחדשים.

מצד שמאל ניתן לראות את סכמת ההחייאה המעודכנת ביותר.

השלב הראשון – שלב הבטיחות – Safety:

בשלב זה יש להרחיק את החולה לאזור בטוח בו ניתן לטפל בו ללא סכנה (שימו לב, אזור בטוח חשוב למטופל אך גם למטפל). בנוס, נבקש מאדם אחר להביא דפיברילטור במידה ויש בסביבה (עד הגעת דפיברילטור נמשיך בהחייאה).

לאחר מכן נתחיל בבדיקות:

בדיקת הכרה: ננסה לתקשר עם האדם ואם לא מגיב נצבוט מעט בשרירי הטרפז. במידה והחולה לא מגיב נתקשר לקבלת עזרה ממד”א (101).

במידה והחולה ללא הכרה יש לבדוק נשימה במשך 5-10 שניות. שימו לב נשימות אחרונות או קולות חרחור מוזרים ללא תזוזה של בית החזה יחשבו כ”אין נשימה”.

במידה והפצוע אינו נושם נעבור מיד לשלב הבא.

Circulation – עיסויי לב:

שלב זה הינו החשוב ביותר לפצוע שאינו נושם מכיוון שעיסויי לב היא הפעולה המרכזית שתזרים חמצן למוחו של המטופל.

בשלב זה נבצע 30 עיסויים מהירים וחזקים באמצע בית החזה של המטופל.

העיסויים מייצרים לחץ על הלב ובכך אנו מפעלים אותו בצורה ידנית.

דגשים לעיסויי לב תקינים:

  • יש לבצע את העיסוי על מצע קשיח (רצפה)
  • יש לנעול מרפקים ולהגיע מעל הפצוע על מנת להשתמש במשקל הגוף שלנו
  •  מיקום העיסוי – אמצע בית חזה בין קו הפטמות
  • עומק העיסוי – 5 ס”מ. ניתן להיעזר בBeaty מכשיר המאפשר לנו לוודא שאנו מבצעים עיסויים תקינים.
  • קצב העיסוי 100 עד 120 עיסויים לדקה
  • יש לבצע הרפיה מלאה על מנת לאפשר ללב להתמלא בדם מחדש

 לאחר שסיימנו לבצע 30 עיסויים נעבור מיד לשלב הבא. 

Airway – נתיב אויר:

בשלב זה נסלק הפרשות מפיו של הפצוע ונטה ראשו אחורנית. המטרה בהטיית הראש אחורנית הינה פתיחת נתיב אויר שנחסם בשל צניחת בסיס לשון.
שימו לב, אין להכניס ידיים לפי של המטופל מחשש לנעילת לסתות ובנוסף לאחר פתיחת נתיב האויר נשאף לשמור על נתיב אויר פתוח לאורך כל הטיפול באמצעות נוכח.

השלב הסופי הינו חזרה לעיסויי לב ללא הפסקה עד להגעה של צוות רפואי/הגעת דפיברילטור או שינוי במצב החולה.

ניתן להיכנס לעמוד היוטיוב שלנו ולצפות בסרטוני הדרכה או להירשם לאחד מקורסי עזרה ראשונה אצלנו וללמוד באמצעות מדריך את כלל הדגשים המלאים.

דגשים נוספים בהחייאה:

במידה והפצוע החל להקיא יש לעצור מיד, לסלק את הנוזלים מפיו ולהתחיל החייאה מחדש משלב הבדיקות. יתכן והיה שינוי ועל כן יש לבצע הערכה מחודשת.

במידה ושברנו צלעות יש לוודא שאנו מבצעים את העיסוי במקום בנכון ונמשיך בהחייאה ללא שינוי. הזרמת חמצן למוח חשובה יותר משבירת צלעות.

במידה והגענו לפצוע ללא הכרה נושם אין צורך לבצע עיסויי לב, על כן נבצע את שלב ה Airway בלבד ונוודא שהפצוע ממשיך לנשום (כמובן שניתן גם להרים את רגלי הנפגע).

סכמת החייאה - קורס עזרה ראשונה
סכמת החייאה – קורס עזרה ראשונה

שימוש בדפיברילטור – מפעם:

דפיברילטור (מכשיר החייאה) הינו מכשיר לאפס את הלב ולהחזיר אותו לעבודה תקינה. מכשיר זה הינו מהחשובים ביותר במתן טיפול עזרה ראשונה ובשימוש מהיר משפר את סיכויי ההישרדות באופן משמעותי.

כיום החוק במדינת ישראל מחייב את החזקת המכשיר במקומות ציבוריים, מקומות בעלי קהל של מעל 500 אנשים ועוד. למרות זאת ניתן היום למצוא את הדפיברילטור כמעט בכל פינה.

כפי שהצגנו בחלק הקודם, את הדפיברילטור אנו רוצים להביא כמה שיותר מהר ואף נבקש מאדם (נוכח) להביא לנו אותו עוד בשלב הראשוני של סכמת ההחייאה. מרגע הגעת המכשיר למקום, נשתמש בו באופן מיידי ללא כל עיכוב. 

הדפיברילטור מכיל 2 מדבקות אותן יש למקם בחזה בצידו העליון הימני של החולה ובצידו השמאלי התחתון בהתאם לאיור מצד שמאל.

בישראל ישנם מספר רב של דפיברילטורים אך כולם מבצעים את אותה הפעולה הכוללת אבחון מצב הלב ומתן שוק חשמלי במידת הצורך. בנוסף בישראל המכשירים של פיליפס מגיעים עם ביטי כחלק מהערכה (יוסבר בהמשך).

כפי שהבנו בעת הוצאת המדבקות (או לחיצה על כפתור ההפעלה) המכשיר ינחה אותנו בעברית ויספק הוראות ברורות ופשוטות לגבי אופן הנחת המדבקות, לחיצה על כפתור וכו. לאחר מתן השוק הדפיברילטור ינחה אותנו לבצע החייאה. על כן חשוב להבחין שדפיברילטור אינו מחליף את ההחייאה אלא השימוש בו הוא חלק מסכמת ההחייאה.

 לאחר מתן השוק הדפיברילטור מספק לנו מטרונום לקצב העיסוי ויחד עם ביטי (המספק פידבק לעומק העיסוי) נוכל לבצע החייאה תקינה ואפקטיבית

מעוניינים לתרגל את השימוש בדפיברילטור?

הירשמו לקורס עזרה ראשונה בנקר מדיק או רענון עזרה ראשונה ע”פ נוחיותכם. ניתן לבצע את הקורסים בבית הלקוח או להגיע לאחד מהקורסים בשלוחות שלנו ברחבי הארץ.

דפיברילטור פיליס (מכשיר החייאה)

דפיברילטור כולל ביטי