אסטמה או בשמה המלא “קצרת הסמפונות/ קצרת נשימה” היא מחלה ריאתית כרונית. ההתקפים נגרמים בדרך כלל עקב אלרגיה (קרדית אבק הבית – נפוץ מאוד) אך ישנם גורמים נוספים אשר עלולים להוביל להתקף (יובא בהמשך).
ריר צמיגי המופרש מדפנות קנה הנשימה חוסם את הקנה ומקשה על הוצאת אוויר מהריאות. בכך נגרמת היצרות פיזית של דרכי מעבר האוויר, המקשה על הנשימה (על פי התמונה בצד שמאל).
במקרים קיצוניים החסימה מוחלטת – בהתקף כזה הסכנה ממשית ועלולה להוביל למוות.
ניתן להירשם לאחד מקורסי העזרה ראשונה של נקר מדיק וללמוד על אסטמה באופן מלא. יש ברשותך תעודת מגיש עזרה ראשונה? ניתן להירשם לרענון עזרה ראשונה בהתאם לנוחיותכם.
חולי אסתמה עשויים לסבול מנשימה כבדה עם “צפצופים”, קוצר נשימה, שיעול כרוני, וסיבולת לב-ריאה נמוכה.
לרוב אסטמה היא מחלה מולדת, ישנם מספר גורמים המגרים תחילתו של התקף:
– שינויי במזג האוויר.
– מאמץ גופני.
– חשיפה לאלרגנים שונים.
– לחץ נפשי.
*חשוב מאוד- עישון יכול להחמיר את מצב החולה וכן מומלץ להכיר את הגורמים העלולים לעורר תגובה אסמטית (בדיקת אלרגיות) ובכך להימנע מראש ממצבים אלו. כמו כן מומלץ לשמור על אורח חיים בריא.
סימנים:
– סיפור מקרה (חולה עם רקע ידוע לאסטמה).
– צפצופים.
– נשימה מהירה.
– שיעול טורדני.
– שימוש בשרירי עזר לצורך העלאת יכולת הנשימה.
– סימני לחץ.
– קושי בדיבור.
– ריבוי כיח (ליחה).
טיפול:
בחלק זה אנו נתמקד אך ורק בטיפול עזרה ראשונה באסטמה ולא בטיפול הרפואי. חשוב להבין שכל מטופל יקבל טיפול מותאם אליו ושונה. מגיש עזרה ראשונה איננו רשאי לתת טיפול תרופתי אך כן יכול לעזור למטופל להשתמש בטיפול אשר הותאם לו ע”י הרופא.
הטיפול כולל:
- הרגעה.
- סיוע נשימתי (שחרור חולצה לוחצת, עניבה, חמצן וכו’..).
- סיוע בשימוש במשאף ונטולין אם זמין- נעזור למטופל להשתמש במשאף שלו. משאף הונטולין מרחיב סמפונות ועל כן יכול לשפר את מצב החולה באופן מיידי.
- החייאה במידת הצורך ופינוי (חולה ללא הכרה וללא נשימה).
מעוניינים להרחיב עוד את הידע? הירשמו לקורס עזרה ראשונה או רענון עזרה ראשונה בנקר מדיק והצטרפו להדרכה באחת מהשלוחות שלנו או בביתכם. בנוסף, נקר מדיק וYnet בשיתוף פעולה בלינק הבא.