קודם כל, מהו התקף לב?
“התקף לב” או בשמו הרפואי אוטם בשריר הלב, הוא מצב שבו נפסקת זרימת הדם לאזור או לכמה אזורים בלב, מה שגורם למוות של תאי השריר באותו אזור.
בכל שנה כ-20 מיליון אנשים ברחבי העולם חווים אוטם בשריר הלב, אך מספר המתים ממחלות הלב האלו נמצא בירידה מתמדת, בעיקר בשל פיתוחים טכנולוגיים רפואיים חדשנים ובנוסף בשל נכונות הציבור לסייע במקרה של התקף לב פתאומי- מתן החייאה נכונה ויעילה קרוב למועד ההתמוטטות. בזכות קורסי עזרה ראשונה שמתבצעים בנקר מדיק, יותר ויותר בוגרים שלנו רוכשים כלים להתמודדות עם מצבים של התקף לב.
איך זה קורה?
שריר הלב הוא אחד השרירים החזקים בגוף האדם, וגם הוא, כמו כל השרירים בגוף שלנו, זקוק לאספקת חמצן קבועה כדי לפעול בצורה תקינה. ברגע שמתרחש אוטם בשריר הלב, האזורים שאינם מקבלים חמצן מתחילים למות, וכתוצאה מכך שריר הלב אינו מתפקד כראוי- זרימת הדם בגוף נפגעת. לכן מצב זה מסכן חיים.
התסמינים לאוטם בשריר הלב הינם כאב חד ופתאומי בחזה, שלעיתים גם מוקרן לאזור השמאלי של הגוף- יד שמאל, הבטן, הצוואר והלסת. בנוסף קוצר נשימה, בחילות והקאות, צרבת, הזעה וחרדה.
קיימים גם “התקפי לב שקטים”- התקפים ללא כאב משמעותי בחזה או ללא התסמינים הנפוצים.
הגורמים לאוטם בשריר הלב:
אוטם בשריר הלב עלול להיגרם מכמה גורמים, אך הראשי שבהם הינו תהליך הנקרא “טרשת עורקים”:
טרשת עורקים הינה שם כולל לתהליך שבו מצטברים כולסטרול ותאי דלקת על פני הדופן הפנימית של העורקים בלב. הצטברות זו מצירה את קוטר העורק ומפריעה לזרימת הדם התקינה לרקמות.
טרשת העורקים יכולה להתרחש בכל העורקים בגוף, אך לצערנו, העורקים בלב מועדים לטרשת במיוחד.
חשוב לדעת: תהליך הטרשת מתחיל אצל כל אדם כבר בגילאי העשרה, אך קיימים גורמי סיכון המאיצים את ההצטברות ובכך מעמידים את אותו אדם בסיכון גבוה יותר ללקות באוטם בשריר הלב.
גורמי הסיכון העיקריים הם: מחלות לב וכלי דם קיימות, עישון, רמות שומנים וכולסטרול גבוהות בדם, גיל מבוגר, סוכרת, יתר לחץ דם, מין זכר, חוסר פעילות גופנית והשמנה, צריכת אלכוהול מוגברת ושימוש בסמים.
אז איך ניתן למנוע התקף לב? התשובה פשוטה שחשבתם:
הדרך הטובה והיעילה ביותר לשמור על הלב שלנו היא שמירה על תזונה בריאה, עשירה ומגוונת ורמות תקינות של סוכרים, שומנים וכולסטרול בדם, בנוסף לביצוע פעילות גופנית (שהוכחה כמזרזת פינוי של חומרים מדפנות כלי הדם) שמירה על משקל תקין והימנעות מעישון, שימוש באלכוהול וסמים. הקפדה על כל אלו זו הדרך הבטוחה לשמור על הלב שלנו ולהימנע מאוטם בשריר הלב.
חשוב לציין: בעולם המערבי התקף לב היא אחת התופעות הנפוצות והמסוכנות. בכל שנה מתים כ-5 מיליון אנשים ברחבי העולם מאוטם בשריר הלב וזוהי אחת מסיבות המוות המובילות בקרב האוכלוסייה.
אמצעי המניעה הטוב ביותר הוא כמובן ידע. לכן, אנו ממליצים לעבור קורס עזרה ראשונה איכותי ומעמיק בנקר מדיק, ולהציל את חיי הסובבים אתכם במקרים של התקף לב.
מעוניינים לשמוע עוד? פנו אלינו עוד היום!